87.850 görüntüleme • 6 Mar 2021 • #PopularScienceTürkiye #PopülerBilimHikayeleri
4 Temmuz 2012 tarihinde Albert Einstein hayatta olsaydı araştırmacılar “Higgs Bosonunu” bulduk dediklerinde bir tebessüm ederdi büyük ihtimalle.
40 yıldan fazla bir süre önce İngiliz teorik fizikçi Peter Higgs ve arkadaşları bu gizemli parçacığı teorik olarak öne sürmüş ve maddenin neden “kütlesi” olduğunu açıkladığını söylemişlerdi. 21. Yüzyıla geldiğimizde bilim insanları bu iddiayı kanıtladıklarında Einstein ve diğerlerinin hayatlarını adadıkları “evren nasıl işliyor” sorusunun cevabına yepyeni bir pencere açmışlardı.
Bu gerçekten radikal bir bulguydu. Fakat bulgu derken bu sefer yeni bir ilke de imza atmışlardı. Bir teleskoptan veya bir mikroskoptan bakarak yahut ünlü “düşünce deneyleri” ile ulaşmamışlardı bu bulguya.
Bu bulguya dünyanın dört bir tarafında bulunan “parçacık çarpıştırıcılarında” yıllardır yürüttükleri çalışma sonucunda en sonunda “CERN”de bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısında ulaşmışlardı.
Tabi bu bulgu sonrasında tüm gözler “CERN”e çevrilmiş ve bazı komplo teorilerinin de etkisi ile o zamandan bu yana büyük bilimsel gelişmeler ve tartışmaların da merkezi haline gelmişti. Peki CERN ve yine CERN’de bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı neden ve nasıl kuruldu? Burada neler yapılıyor. Detayları ile gelin bakalım.
Serinin diğer videoları için: https://bit.ly/PopSciHikayeler
Daha fazla bilim için https://popsci.com.tr/
Popular Science'ı sosyal ağlarda takip etmek için tıklayın!
Facebook için; https://bit.ly/PopSciFacebook
Twitter için; https://bit.ly/PopSciTwitter
Instagram için; https://bit.ly/PopSciInstagram
Podcast için; https://bit.ly/PopSciPodcast
Bu kanal Popular Science Türkiye'nin resmi YouTube hesabıdır!
#PopularScienceTürkiye#CernHakkındaHerŞey#PopülerBilimHikayeleri